Managerii romani nu mai asteapta cresteri salariale in acest an si incep sa-si faca griji pentru scaderea puterii lor de cumparare.
Aproape jumatate din managerii romani (41%) apreciaza ca vor face restructurari in urmatoarea perioada, iar 54% prevad inghetarea salariilor, arata rezultatele unui studiu international realizat in luna decembrie de grupul de consultanta in management si resurse umane BPI, in parteneriat cu institutul francez de sondare a opiniei publice BVA.
Doar 56% din managerii romani au incredere ca masurile pe care le ia conducerea companiilor in care lucreaza sunt orientate spre salariati, acesta fiind cel mai scazut procent la nivelul tarilor analizate. In schimb, 74% dintre ei considera ca actualul context economic va determina companiile sa acorde o mai mare importanta rentabilitatii si profitului. "Managerii romani considera ca masurile luate de companii se vor orienta in special catre reducerea costurilor si rentabilizarea activitatii. Aceste masuri nu mai lasa spatiu neaparat pentru politicile "soft" orientate catre starea de confort a salariatilor. De fapt, acest lucru este deja vizibil in multe companii unde au scazut sau chiar au disparut bugetele pentru team building, pentru petrecerea de Craciun, s-au redus bugetele de formare, s-au sistat angajarile", spune Viorel Ghete, director al BPI Romania.
Romania a traversat in ultimii ani o perioada de cresteri salariale intense, de raritate a fortei de munca calificate, cu angajari masive si remuneratii pe masura. Managerii au fost printre prinicipalii castigatori ai acestei perioade.
Daca pana anul trecut se spunea ca traversam o "era a angajatului", in care acesta isi putea impune mai usor pretentiile si ii erau ascultate opiniile, anul acesta deja se vorbeste de o "era a anagajatorului", care in dorinta de crestere a rentabilitatii activitatii companiei, are