Astăzi începe Postul Sfintelor Paşti sau Postul Mare, care are la capătul celor şapte săptămâni de asceză şi rugăciune bucuria praznicului Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Creştinii sunt chemaţi să fie mai buni, să meargă la biserică, să se spovedească, să se împărtăşească şi să fie în pace cu toţi semenii lor. Aflaţi din ziarul nostru sfaturi despre post, dar citiţi şi reportaje despre mari pictori bisericeşti.
Pârvu Mutu - Un pictor la poarta Cantacuzinilor
Filipeştii de Pădure. Un drum de câmpie şi o biserică ce încă mai păstrează rafinamentul, valoarea şi talentul pictorului Pârvu Pârvescu "Mutu". Adorat de familia Cantacuzinilor, "zugravul" şi-a lăsat amprenta în marile ctitorii ale domnitorilor.
Toţi cei care văd turla bisericii de la Filipeştii de Pădure se întreabă dacă nu cumva este o ctitorie domnească. Mai mult, pictura în frescă din interiorul lăcaşului de cult i-a atribuit titlul de "Voroneţul sud-estului Munteniei".
Istoricul bisericii Sfinţii Trei Ierarhi ne-a fost dezvăluit de Părintele Paroh Popa Ioan: "Totul a pornit de la familia Cantacuzinilor. A fost zidită în anul 1688 de către Bălaşa Matei Cantacuzino şi fiul său Toma Cantacuzino." Aşa ne documentează şi pisania – inscripţia bisericii – aşezată deasupra uşii, scrisă în piatră, cu litere slavone, în limba veche românească. În timpul celor aproape 300 de ani de existenţă, biserica a suferit schimbări esenţiale, însă şi-a păstrat foarte mult din arhitectură.
MONUMENT DE ARTĂ VECHE
"Este zidită, continuă Parohul, din cărămidă subţire, lungă şi rezistentă. Era un mod mai special de prelucrare şi se pare că este arsă pe undeva. Are ceva în compoziţie care a întreţinut-o, nişte plante se crede... În ceea ce priveşte construcţia, aceasta are formă de cruce, cu o singură turlă deasupra naosului, având în exteri