Lipsa finantarii bancare a blocat dezvoltarea de noi proiecte imobiliare.
George Teleman, managerul care conduce activitatea fondului Equest Balkan Properties cu un portofoliu de 11 proprietati in Romania, sustine ca nici macar investitorii cu bani nu-si plaseaza in aceasta perioada fondurile in dezvoltare si achizitii de active imobiliare, in conditiile in care ce-a fost mai rau in piata imobiliara nu a trecut inca.
"Oricat cash ar avea un fond nu il pune acum in dezvoltare. Viziunea investitorilor de la Londra este ca Europa Centrala si de Est va fi extrem de afectata, iar criza nu si-a spus inca ultimul cuvant", spune Teleman, care enumera mai multe motive pentru care este de preferat ca investitorii imobiliari "sa stea pe cash" in aceasta perioada.
"Activele investitorilor au fost dezvoltate prin credite. Daca raportul loan to value (intre valoarea imprumutului si valoarea activului - n.r.) creste, banca iti poate cere sa vii cu bani de acasa mai repede. Pe de alta parte, creditarea este zero, astfel ca nimeni nu vine cu 100% equity pentru dezvoltare. In plus, decat sa cumperi active, mai bine cumperi actiuni in prezent, tinand cont ca majoritatea firmelor listate la Londra sunt subevaluate cu 70-90%", spune reprezentantul Equest, dand exemplu omului de afaceri Dinu Patriciu, care a achizitionat peste 99% din titlurile fondului Fabian, listat de asemenea la Londra.
Equest detine in Romania patru cladiri de birouri de mici dimensiuni in Bucuresti, trei centre comerciale - Vitantis in Bucuresti, Moldova Mall in Iasi si un alt proiect in Targoviste (chiriasi Praktiker si Technomarket) -, un parc logistic la intrarea pe autostrada Bucuresti-Pitesti si alte doua terenuri destinate realizarii unui proiect de retail in Ploiesti si a unei parcari supraetajate in Capitala.
"Proiectul din Ploiesti este in stand-by. Pentru parcarea din B