» Disponibilizatii cu studii superioare au pe timp de criza trei solutii pentru a nu fi nevoiti sa traiasca din ajutorul de somaj: sa inceapa afaceri proprii, sa caute de lucru in alte tari sau sa accepte munci inferioare pregatirii lor, sustin specialistii.
» Tsunami-ul de concedieri din sectorul bancar occidental, care a condus la pierderea a peste 100.000 de locuri de munca, nu a lovit inca Romania, insa analistul economic Ilie serbanescu spune ca el ar putea ajunge la noi in curand.
Disponibilizarile de angajati pe motivul crizei financiare isi urmeaza cursul in toata tara. Daca deocamdata sunt trimisi in somaj mai mult angajatii cu studii medii, din sectoarele productive, in curand vom asista la concedieri si din randurile intelectualilor, cred specialistii. De pilda, tsunami-ul de concedieri din sectorul bancar occidental, care a generat pierderea a peste 100.000 de locuri de munca, nu a lovit inca Romania, insa economistul Ilie serbanescu spune ca el ar putea ajunge la noi in curand, cand "va fi jale". Potrivit expertilor, somerii cu diploma au trei solutii pentru a nu fi nevoiti sa traiasca din ajutorul de la stat: sa inceapa afaceri proprii, sa caute de lucru in alte tari sau sa accepte munci inferioare pregatirii lor.
In perioada urmatoare ne-am putea confrunta cu concedierea a unui numar mare de persoane cu studii superioare, in principal de la banci, companii de leasing si de asigurari, admite fostul ministru al Muncii Paul Pacuraru.
In opinia lui, somerii cu diplome economice au insa o pregatire si o viziune care le-ar permite sa inceapa o afacere, in domenii neexplorate ale pietei. "Totul este ca acesti oameni sa-si ia inima in dinti si sa se apuce de o afacere pe piata privata, pentru ca exista multe zone libere pe aceasta piata. Daca in anumite profesii stii ca vei avea o problema pe piata muncii chiar inainte d