Cea mai mare problema a finantarii externe raman companiile private care au datorii ce trebuie rambursate in cursul acestui an si pe care nu le vor putea refinanta integral.
Datoria externa totala a crescut anul trecut cu 25,7%, atingand un nou varf istoric de 72,5 mld. euro. Datoria externa pe termen scurt a continuat sa urce in ultimul trimestru al anului trecut, ajungand la sfarsitul lunii decembrie la un nivel record de 18,7 mld. euro, potrivit datelor publicate recent de BNR.
Pe parcursul anului trecut, datoria pe termen scurt a avut o tendinta ascendenta, cu exceptia trimestrului al doilea, cand a scazut usor, intrerupand o serie de peste trei ani de crestere continua.
Bancile si companiile private sunt responsabile aproape in totalitate pentru imprumuturile atrase din afara tarii pe termen scurt, cu o pondere de 98%.
Continuarea trendului ascendent al datoriei pe termen scurt a fost influentata in principal de cresterea finantarilor atrase de bancile locale pe termen scurt (perioade mai mici de un an) cu aproape 2 mld. euro, la 10,58 mld. euro. Daca in cazul bancilor sumele atrase au crescut, pentru companii s-a inregistrat o scadere fata de nivelul din septembrie, de la 9,37 mld. euro, la 7,7 mld. euro. Astfel, se balanseaza cresterea de la nivelul sectorului bancar cu scaderea datoriei pe componenta companii.
"In urmatoarele trimestre s-ar putea ca datoria totala sa continue sa creasca, insa marginal, in conditiile in care companiile si bancile vor lua imprumuturi la rate mai mari, cu costuri mai mari de finantare. Este greu de spus ce se va intampla. Daca nu se inrautatesc lucrurile, va fi o crestere marginala. Nu se poate estima nici cat de accelerata va fi tendinta de incetinire a economiei", a comentat Laurian Lungu, managing partner la firma de cercetare si analiza Macroanalitica.
Daca in cazul bancilor BNR se a