Raportul cu privire la evolutia economiei la sfarsitul anului trecut a fost unul din factorii majori care au determinat scaderea de vineri a pietelor. PIB al SUA a scazut in Q4 2008 cu o valoare anualizata de 6.2%, cea mai rapida contractie de dupa 1982, singura contributie in crestere provenind de la nivelul cheltuielilor guvernamentale.
Estimarea preliminara a administratiei SUA pentru aceasta scadere fusese de 3.8%, iar diferenta de 2.4% a fost de 5 ori mai mare decat valoarea tipica a ajustarilor anterioare.
Indicele Universitatii Michigan care masoara nivelul cheltuielilor consumatorilor a scazut in Q4 2008 cu o rata anualizata de 4.3%, cea mai mare de dupa 1980, dupa ce in Q3 scaderea fusese de 3%. Este prima data de dupa inceperea colectarii statisticilor in 1947 cand se inregistreaza doua scaderi trimestriale consecutive de peste 3%.
Indicele isi va continua probabil scaderea si in Q1 2009, in urma valului de concedieri efectuate de companiile americane de la inceputul anului, concedieri care vor continua si in perioada urmatoare.
La randul sau, indicele care masoara sentimentul consumatorilor a scazut la 56.3 in februarie, intrerupand seria de cresteri de dupa minimul istoric de 55.3 din noiembrie. Asteptarile pentru rata inflatiei din 2009 au coborat in februarie la 1.9%, de la 2.2% in ianuarie. Raportul cu privire la evolutia economiei la sfarsitul anului trecut a fost unul din factorii majori care au determinat scaderea de vineri a pietelor. PIB al SUA a scazut in Q4 2008 cu o valoare anualizata de 6.2%, cea mai rapida contractie de dupa 1982, singura contributie in crestere provenind de la nivelul cheltuielilor guvernamentale.
Estimarea preliminara a administratiei SUA pentru aceasta scadere fusese de 3.8%, iar diferenta de 2.4% a fost de 5 ori mai mare decat valoarea tipica a ajustarilor anterio