Producatorul de echipamente Doosan IMGB, controlat de grupul sud-coreean Doosan, si-a planificat pentru acest an o productie de 83.000 de tone de otel lichid, in crestere cu circa 40% fata de nivelul realizat in 2008, de aproape 59.000 de tone. Doosan IMGB este fosta companie IMGB ai carei muncitori strigau pe strazile Bucurestiului la inceputul anilor '90 "Nu ne vindem tara".
Conducerea companiei spune ca cererea pe segmentul de otel forjat se mentine in continuare ridicata, doar pe segmentul metalurgic resimtindu-se o lipsa de comenzi.
Industria metalurgica din Romania a fost lovita puternic la finele anului trecut de criza mondiala, care s-a manifestat printr-o reducere substantiala a cererii la export si concomitent a preturilor de vanzare, fenomene care au determinat multi producatori sa-si reduca sau sa-si sisteze productia in anumite perioade.
"Cererea in zona de forja este foarte mare. Este adevarat ca o oarecare influenta se simte pe zona de turnatorie, otel turnat. Acolo este un pic lipsa de comenzi. In general tot ce era pe utilaj metalurgic s-a mai redus, dar speram ca in 2-3 luni sa le acoperim si pe acelea", a declarat Florin Antonescu, directorul general al companiei.
Contractele incheiate de IMGB sunt pe termen lung, astfel ca firma este putin afectata de criza la nivel mondial.
"Pentru noi, ca a fost criza, ca a fost boom economic, a fost o incarcare constanta, n-am avut probleme deosebite. Preturile la contracte sunt in crestere in lei. Contractele nu se semneaza asa de pe o zi pe alta. De exemplu am avut un contract pentru o centrala in SUA care a fost semnat in 2002 si se incheie in 2010. Pretul nu fuge in sus sau in jos dupa cum e criza sau nu e criza", spune Antonescu. El a mai precizat ca furtuna economica ajuta pe de o parte compania, pentru ca aceasta se poate aproviziona cu materie prima la preturi mai mi