În ultimii 40 de ani, numeroase studii insistă asupra factorilor nutriţionali suspectaţi că ar favoriza sau, dimpotrivă, ar preveni cancerul. Recent, Institutul Naţional al Cancerului din Franţa a emis un ghid cu factori care sporesc sau reduc riscul de cancer.
Prin alimentaţie echilibrată şi diversificată şi exerciţii fizice, cancerul poate fi ţinut la distanţă
Credit: stockxpertcom
Excesul de băuturi alcoolice este pus în legătură cu apariţia mai multor tipuri de cancer: al gurii, al faringelui, al laringelui, al esofagului, colorectal, al sânului şi al ficatului. Riscul creşte direct proporţional cu cantitatea de alcool consumată, punctul de plecare fiind ceea ce depăşeşte un pahar cu vin zilnic. Pentru că s-a demonstrat că totuşi un pahar cu vin zilnic, în cazul femeilor, şi două pahare cu vin zilnic, în cazul bărbaţilor, reprezintă un mijloc de a lupta contra bolilor cardiovasculare.
CARNEA ROŞIE ŞI MEZELURILE
Potrivit ghidului renumitului institut francez, riscul de cancer colorectal creşte cu 29% cu fiecare porţie de 100 de grame de carne roşie consumată zilnic şi cu 21% la fiecare porţie de 50 de grame de mezeluri înghiţită zilnic. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să renunţăm definitiv la carnea roşie. Nu, dar nu trebuie să depăşim 500 de grame săptămânal. Pentru a completa aportul de proteine vom alterna cu carne albă, peşte, ouă, rădăcinoase. Trebuie însă limitat consumul de mezeluri, în special al celor bogate în grăsimi şi sare. De altfel, excesul de sare şi de alimentele sărate este asociat cu apariţia cancerului stomacului. Şi printre alimentele exagerat de sărate se află şi unele sortimente de brânză.
SUPLIMENTELE ALIMENTARE PE BAZĂ DE BETACAROTEN
În cazul persoanelor expuse factorilor ce provoacă neoplasme, cum este tabagismul, administrarea suplimentelor cu betacaroten