» Desfiintarea specialitatii de ortopedie pediatrica in urma cu trei ani condamna mii de copii cu afectiuni ale oaselor la o viata chinuita.
» In tara au mai ramas 20 de chirurgi care practica strict ortopedie pediatrica. Ei se confrunta cu o avalansa de boli ortopedice la copii, de cauze genetice, cu malformatii foarte grave.
O mie de copii din toate colturile tarii care sufera de boli ortopedice extrem de grave sunt operati anual la Clinica de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica de la Spitalul "M. Curie" din Capitala. Cei doi chirurgi care au mai ramas sunt sufocati de avalansa de cazuri, din ce in ce mai multe si mai grave. "Facem 10 operatii pe zi. Am avea nevoie de sase medici pentru a face fata situatiei. De patru ani nu am mai avut in pregatire nici un medic rezident", a explicat prof. dr. Gheorghe Burnei, seful sectiei. Raul a fost facut prin aplicarea Ordinului 1044/2006 al fostului ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu, ordin care prevedea asimilarea unor anumite specialitati medicale. Astfel, ortopedia pediatrica a disparut (ca sistem de pregatire a rezidentilor), fiind absorbita de ortopedia pentru adulti.
15 tineri specialisti
"Copiii nu sunt niste adulti in miniatura, ei au o patologie specifica departe de a fi asemanatoare adultului. Un tanar medic format in scoala de ortopedie de adulti face un singur an de rezidentiat in ortopedie pediatrica dintr- un total de sase ani. si asta, in conditiile in care avem de-a face cu malformatii congenitale grave, cu traumatisme specifice varstei", a explicat dr. Catalin Dumitrescu, de la Sectia de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica a Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu". Prof. Burnei a explicat ca, "in realitate, acel an de pregatire este doar pe hartie, pentru ca in nici un centru universitar nu s-au prezentat rezidenti din ortopedia de adulti care sa faca stagiul de