Apariţia calculatorului i-a lăsat pe anticari fără obiectul muncii. Irina Filip cumpără cărţi şi apoi le vinde, de aproape opt ani de zile. Altădată, era o afacere. Acum, în Târgu Jiu, în afara ei, mai este doar un anticar. Cărţile unor autori importanţi, tratatele de matematică, fizică sau chimie zac pe tarabe, fără să stârnească interesul cumpărătorilor. Explicaţia anticarilor este aceea că nimeni nu mai citeşte, singurii clienţi fideli fiind colecţionarii. Cei care renunţă la cărţi sunt bătrânii, deoarce le-au citit deja, sau cei care se mută.
Irina Filip aşteaptă decizia Primăriei Târgu-Jiu privind închirierea unui spaţiu pentru vânzarea cărţilor. Ea speră să aibă un magazin în care să expună cărţi vechi de sute ani, unele dintre ele chiar cu autograful autorului. În lunile bune câştigă şapte milioane de lei vechi, dar, după ce scade cheltuielile pentru chirie şi achiziţionarea cărţilor, rămâne cu câteva sute de lei în buzunar. „Astăzi nu vândui nimic, iar uneori se întâmplă asta după o zi întreagă. Dar ce altceva pot să fac?“, se întreabă femeia.
Vrea să-şi deschidă un magazin
Dragostea pentru cărţi o mai ţine pe Irina Filip în centrul oraşului, fie că afară e gerul iernii sau canicula verii. Ea are şi o magazie unde păstrează sute de volume valoroase, dar şi obiecte foarte vechi. „Îmi place foarte mult ceea ce fac dar, din păcate, nu mai este o afacere acum. Am câţiva clienţi care vin şi mă roagă să le găsesc anumite cărţi, iar asta mă bucură foarte mult. Sunt însă doar vreo 10 tineri care trec mai des pe aici. Nu se mai citeşte“, spune Irina Filip.