Copiii care se uita la televizor mai mult de doua ore pe zi risca sa dezvolte afectiuni grave, precum astmul.
Descoperirea a fost facuta de catre un grup de cercetatori britanici, informeaza Reuters.
Astmul afecteaza peste 300 de milioane de persoane, in toata lumea si este cea mai intalnita afectiune in randul copiilor. Un studiu efectuat recent de catre cercetatori britanici asociaza astmul cu obezitatea si cu faptul ca populatia renunta la exercitiile fizice.
"S-a descoperit ca problemele de respiratie, asociate cu sedentarismul, conduc la modificari ale structurii plamanului, provocand boli in randul copiilor", a declarat Andrea Sherriff, cercetator al Universitatii din Glasgow.
Echipa de cercetatori a studiat peste 3.000 de copii, cu varste pana in 12 ani. Oamenii de stiinta au studiat simptomele pe care le manifesta subiectii, pana cand doctorii ii diagnosticheaza cu astm.
In acelasi timp, acestia au analizat si cat timp dedica pacientii, zilnic, uitatului la televizor. Studiul nu a inclus computerele si jocurile video, pentru ca acestea nu erau atat de des utilizate in anii '90.
Cercetatorii au constatat ca pacientii care se uita la televizor, mai mult de doua ore pe zi, risca sa se imbolnaveasca de astm. "Rezultatele conduc la faptul ca lipsa exercitiilor fizice si kilogramele in plus cresc riscul aparitiei astmului.
Acesta este primul studiu care atesta ca o viata sedentara, care incepe din copilarie, creste aparitia astmului la o varsta frageda", a declarat Elaine Vickers, cercetator al "Asthma UK". In foarte multe tari, circa 30% dintre copii sufera de aceasta afectiune.
Copiii care se uita la televizor mai mult de doua ore pe zi risca sa dezvolte afectiuni grave, precum astmul.
Descoperirea a fost facuta de catre un grup de cercetatori britani