"Cumetriile strang relatiile politice." Sub aceasta deviza, lansata si pusa in practica de Miron Mitrea, PSD a fost marele continuator al sistemului ceausist si deschizatorul drumului postrevolutionar al nepotismului si clientelismului, de la care nu s-a abatut niciun guvern, partid sau personaj politic de o oarecare anvergura. Nepotismul si cumetria au fost indisolubil legate de guvernarea Nastase, pe timpul careia rubedeniile liderilor PSD s-au oplosit in institutii si societati de stat, in ambasade, conducerea universitatilor sau a spitalelor. Guvernarea liberala a continuat cu brio traditia, zeci de rubedenii directe sau colaterale, incepand cu cele ale lui Calin Popescu Tariceanu, au impanzit toate institutiile traitoare din bani publici. Ajunsa la putere, noua alianta PSD-PD-L a pus pe primul loc familia. Fini, nepoate, cuscri si cumetri au fost plantati in functii. Episodul "nepoata lui Boc" este doar un capitol al acestei saga de familie politica.
Neamurile, nucleul politicii
Putini si-o mai aduc acum aminte pe Rodica Odobasa, celebra la vremea ei, adica in 2003, cand cumnatul Adrian Nastase a numit-o director general al companiei Tarom. In schimb, Dana Barb, sora aceluiasi Nastase, ramane proaspata in memorie si pentru ca a fost cercetata de DNA, dar si pentru ca fratele iubitor a plasat-o in Consiliul de administratie la SIF Muntenia.
Nepotismul le-a adus unor politicieni o faima cu mult mai mare decat chiar functia publica. Cel mai bun exemplu este Hildegard Puwak, fost ministru al Integrarii, a carei fiica, Alina, a lucrat chiar la ministerul mamei, iar fiul si sotul au profitat de banii europeni gestionati de capul familiei politice, ceea ce i-a adus in atentia DNA si a judecatorilor.
Chiar inainte de a deveni sotia lui Victor Ponta si europarlamentar, Daciana Sarbu avea o carte de vizita impresionanta in ceea ce priveste avantaj