Vanilia este unul dintre cele mai preţioase condimente din lume, nu doar pentru că este foarte scumpă, ci şi pentru că oferă mâncărurilor o aromă deosebită, demnă de gusturi princiare.
Provenite din Madagascar, Tahiti, Mexic sau Indonezia, boabele de vanilie sunt foarte scumpe, şi pe bună dreptate, am putea spune, întrucât cresc pe tulpini pretenţioase şi trebuie polenizate manual. Datorită acestor caracteristici neobişnuite, nu greşim considerând boabele de vanilie ca fiind ingrediente cu adevărat preţioase. Prezentăm câteva dintre multiplele utilizări ale vaniliei şi unele sugestii privind felul în care puteţi folosi acest condiment la adevărata sa valoare.
În Europa, de exemplu, în locul extractului de vanilie se foloseşte zahărul vanilinat. Puteţi obţine acest preparat chiar la dumneavoastră acasă. Desfaceţi o păstaie de vanilie, pisaţi seminţele şi amestecaţi-le cu două-trei căni de zahăr, apoi tocaţi mărunt păstaia şi adăugaţi-o şi pe aceasta în zahăr. Păstraţi produsul timp de două săptămâni într-un recipient etanş pentru ca procesul de combinare să se finalizeze, apoi îl puteţi folosi pentru a îndulci diverse băuturi sau pentru a orna desertul.
Aromaţi alimentele cu boabe de vanilie
Boabele de vanilie pot da o aromă deosebită băuturilor alcoolice de calitate inferioară. Adăugaţi câteva boabe din acest condiment minune unui sortiment de scotch sau de whiskey de gustul căruia nu sunteţi foarte mulţumit. Chiar şi o sticlă de tequila de calitate îndoielnică poate fi transformată într-o băutură savuroasă cu ajutorul vaniliei.
De acelaşi tratament poate beneficia şi iaurtul. Dacă vă place iaurtul cu gust de vanilie, dar nu agreeaţi ideea că acesta este îmbogăţit artificial cu substanţe care pot fi periculoase, puteţi adăuga boabe de vanilie pisate în iaurtul simplu, proaspăt. Veţi obţine un preparat delicios, în care puteţi i