Chiar daca nivelul chiriilor a scazut in unele cazuri cu pana la 40%, multi dintre chiriasi nu-si mai pot achita la timp obligatiile fata de proprietarii apartamentelor unde locuiesc.
Consultantii imobiliari ii sfatuiesc pe chiriasi, fie ca e vorba despre persoane fizice, fie despre agenti economici, sa incerce sa isi renegocieze contractele.
"Chiriile au scazut in unele cazuri si cu 40%. O vila de lux la Piata Presei Libere se putea inchiria in urma cu 4 luni pentru 2.500 euro/luna, pretul actual fiind de 1.500 euro/luna. Cea mai la indemana solutie pentru chiriasi este renegocierea contractului si adaptarea termenilor contractuali la noile circumstante economice.
Locatarii se simt indreptatiti sa-i ceara proprietarului sa regandeasca pretul si pentru ei sau, in unele cazuri, sa inghete euro la un anumit curs - de exemplu la 4 lei", explica reprezentantii EuroMetropola.
Potrivit acestora, proprietarii nu mai sunt in situatia de a stramba din nas la asemenea propuneri din partea chiriasilor. Unul dintre motivele pentru care proprietarii ar accepta o renegociere a chiriei este ca in prezent nu este cea mai buna perioada pentru a gasi chiriasi solvabili.
"Proprietarii ar putea astepta luni de zile cu biroul sau casa goale pana se va gasi un nou locatar, timp in care proprietarul va achita din buzunarul propriu cheltuielile de intretinere.
Al doilea motiv este acela ca acomodarea unui nou chirias ar putea prespune noi cheltuieli pntru proprietar, precum igienizarea spatiului (zugravire, inlocuire diverse), mobilier suplimentar", au adaugat cei de la EuroMetropola.
Consultantii citati arata ca pe segmentul rezidential oferta s-a diversificat in special datorita acelor proprietari care detineau mai multe imobile si care nu au apucat sa-si vanda casele pe varf de piata. Odata cu debutul cri