Până nu de mult moscoviţii priveau restul Rusiei de sus. Acum, se deprind să facă economii. Proiectele imobiliare faraonice începute anul trecut au fost abandonate, mulţi moscoviţi nu mai circulă cu maşina personală, nu mai merg la restaurant şi cumpără mai puţin. Sfârşit de februarie la Moscova. Cerul plumburiu dă un aer şi mai mohorât oraşului care începe să resimtă efectele crizei economice. Prima observaţie după ieşirea din aeroportul Vnokovo 3 e că se circulă foarte bine.
Au dispărut blocajele în trafic, ce te ţineau captiv, anul trecut, şi trei-patru ore în jungla automobilistică rusească. Moscoviţii şi-au lăsat maşinile acasă, pentru a face economie, şi au redescoperit metroul.
E drept că acesta este şi foarte la îndemână, are nu mai puţin de 600 de staţii şi transportă zilnic peste patru milioane de persoane.
Turnul Rusiei nu se mai ridică
Sectorul cel mai afectat este cel al construcţiilor, simbolul renaşterii marii Rusii a lui Putin. Proiectele imobiliare faraonice sunt acum abandonate. Macaralele unde se ridică Centrul Financiar ”Moskow City” stau încremenite, şi nu din cauza iernii, pentru că anii trecuţi constructorii lucrau şi iarna, 14 din 14 de ore. Aflu că ”Turnul Rusiei”, care se dorea a fi cel mai mare imobil din Europa – o înălţime de 616 metri cu 118 etaje – nu va mai fi construit.
Magazine-„muzeu“, restaurante goale
Moscoviţii au devenit mai cumpătaţi. În pauza de masă, chiar şi angajaţii cu salarii bunicele rămân la birou, mănâncă ce au adus de acasă şi nu mai merg la restaurant. În Moscova întâlneşti restaurante cu toate bucătăriile popoarelor, dar unul cu specific românesc nu găseşti. Nici vinurile româneşti, atât de apreciate pe vremea URSS, şi pe care ruşii încă şi le amintesc, nu se mai găsesc.
Centrele comerciale sunt aproape goale, în c