Dupa doua mandate de presedinte, putem spune ca Vladimir Voronin este cel mai de succes om politic din Republica Moldova?
Daca luam in consideratie ca a avut doua mandate consecutive si ca a fost cel care a adus in parlament doua majoritati, din acest punct de vedere este, sigur, cel mai de succes om politic din Republica Moldova. Insa guvernarea lui lasa o umbra foarte sumbra asupra Republicii Moldova, fiindca a fost o guvernare autoritara. Daca Voronin ar fi venit la guvernare in 1994, cum a venit Lukasenko, nu cred ca la noi situatia s-ar fi deosebit foarte mult de cea din Belarus. Voronin a venit in 2001, cand institutiile democratice in Republica Moldova deja erau destul de functionale. Republica Moldova era in 2001 singura tara din spatiul CSI in care exista un regim constitutional, mai mult parlamentar decat prezidential. Talentul lui Voronin i-a permis sa se acomodeze la aceasta situatie. Modul in care a guvernat poate fi apreciat mai degraba negativ decat pozitiv.
Putini credeau in 2000-2001 ca Voronin este un politician de anvergura.
Atunci cand a venit Voronin, deja principalele reforme fusesera infaptuite. Partidele democratice care s-au perindat la guvernare pana in 2001, pur si simplu, si-au pus la pamant ratingul pentru a scoate tara dintr-o criza profunda. Sa nu uitam ca in perioada 1998-2000 am avut doua crize absolut devastatoare: una financiara, care a venit din Federatia Rusa si a nimicit economia Republicii Moldova, care incepuse sa creasca in 1997, si a doua criza a fost constitutionala, din cauza faptului ca presedintele Lucinschi, la un moment dat, a dorit sa transforme Republica Moldova intr-o republica prezidentiala. Acesti doi factori imbinati au avut un efect dezolant. Voronin s-a folosit de aceste lucruri. A uitat promisiunile de construire a socialismului si comunismului in Republica Moldova. In prima lui adresare in