Raportul Departamentului de Stat cu privire la respectarea drepturilor omului menţionează 19 cazuri de încălcări ale legii. Victime ale abuzurilor au fost jurnalişti, rromi sau credincioşi greco-catolici din aproape toate judeţele Transilvaniei. Cel mai răsunător caz din Transilvania prezent în raportul dat publicităţii, la sfârşitul săptămânii trecute, de Departamentului de Stat al SUA cu privire la respectarea drepturilor omului este cel al lui Vili Rupa, un bărbat care a învins România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Acesta a reclamat că, în 1998, a fost arestat şi ţinut în condiţii mizere de detenţie la Hunedoara şi Deva.
În decembrie 2008, CEDO a condamnat România în „cazul Vili Rupa” pentru tratamentul aplicat bărbatului şi pentru lipsa unui proces corect. Statul a fost obligat să plătească daune de 30.000 de euro şi alte cheltuieli de 11.374 de euro.
Rromi bătuţi de poliţişti
Abuzuri ale autorităţilor au fost semnalate şi în Satu Mare, Bihor sau Cluj. Raportul menţionează două situaţii petrecute în 2008, la Satu Mare, unde mai mulţi rromi au acuzat poliţia de abuzuri. În 23 mai, notează raportul, poliţiştii au intrat în casa unui rrom, pe care l-au bătut, iar apoi l-au dus la secţie.
Acolo, bărbatul a fost bătut din nou, pe motiv că ar fi refuzat să semneze o declaraţie dictată de poliţişti. În 4 iulie, un caz similar a avut în prim-plan o familie de rromi. Un bărbat şi o femeie, împreună cu fiica lor, minoră, ar fi fost duşi la poliţie şi bătuţi, în urma unui scandal cu vecinii.
Autorităţile neagă
„Cazuri similare de abuzuri ale poliţiei, nerezolvate din 2006, s-au semnalat în Gepiu, judeţul Bihor, în Bonţida şi Pata Rât, judeţul Cluj”, mai precizează actul Departamentului de Stat. În fiecare dintre cazuri, autorităţile au negat acuzaţiile. „Am înaintat ch