Operation Villages Roumains (OVR) a marcat in perioada 26-28 februarie, la Bucuresti, printr-o serie de dezbateri, aniversarea a 20 de ani de la infiintare. La evenimente au participat, pe langa membri ai OVR - Edith Lhomel, Francoise Heidebroek si Mihnea Berindei -, si personalitati ca fostul ministru al Agriculturii Dacian Ciolos, europarlamentarul Laszlo Tokes sau jurnalistul Emil Hurezeanu.
Strigat impotriva neputintei
Gornesti si Waterloo, Sic si Ellezelles, Fundu Moldovei si Estinnes sunt sate "infratite" de OVR. Organizatia a aparut la Bruxelles in decembrie 1988, ca un raspuns impotriva planului de sistematizare impus de regimul comunist. OVR s-a nascut, dupa cum spun membrii sai, ca "un strigat impotriva neputintei". Imaginile cu satele distruse au impresionat si mobilizat comunitati din tari ca Belgia, Franta, Elvetia si Olanda, care au decis sa "adopte" sate din Romania. In cei 20 de ani, 3.000 de sate romanesti au primit "frati" europeni. Waterloo se poate lauda, spre exemplu, ca si-a ajutat fratii din Gornesti cu aproape orice, de la imbracaminte si jucarii, la fonduri pentru instalarea de conducte de gaze si schimburi educationale de tineri.
Obiectivele propuse de organizatie sunt apararea dreptului cetatenilor de a decide asupra mediului lor social, politic, etic si ecologic, pastrarea dreptului la memorie si evitarea conflictelor prin implicarea cetatenilor. Printre domeniile vizate de OVR sunt dezvoltarea rurala si restructurarea agriculturii, turismul integrat (cu gazduire la localnici) si schimburile culturale.
Comunismul a murit, satele raman in pericol
La 20 de ani de la infiintarea OVR, satul romanesc continua sa se confrunte cu noi provocari. Una dintre ele ar fi chiar integrarea in Uniunea Europeana. Dupa cum a explicat Vintila Mihailescu, directorul Muzeului Taranului Roman (MTR), aceasta a insemnat moartea "lega