PRIMĂVARĂ: Vânzările la flori s-au dublat faţă de anul trecut, dar numai la plantele cultivate în ţară Activitatea florarilor care importă plante din străinătate s-a redus la jumătate în câteva luni.
Freziile, narcisele şi zambilele cultivate în Banat sfidează criza economică. În timp ce toţi importatorii de flori de pe piaţă se plâng de vânzări tot mai reduse, crescătorii autohtoni se bucură de aprecierea iubitorilor de primăvară. Singura dezamăgire de pe piaţa florilor din Banat o reprezintă ghioceii, care au lipsit primăvara aceasta de la standurile parfumate. „Din păcate a fost foarte frig şi vestitorii primăverii au lipsit anul acesta, deşi toată lumea vine să ceară ghiocei”, a spus Maria Bolog, care cultivă flori în apropierea Timişoarei de mai bine de opt ani.
Ţară de origine, Olanda
Neaşteptat şi în pofida oricăror aşteptări, vânzările din 1 Martie au crescut anul acesta şi le-au depăşit cu mult pe cele de anul trecut. „Nici nu ne aşteptam, dar am vândut două sute de ghivece cu zambile de 1 Martie”, a spus timişoreanca. Pentru că bulbii şi răsadurile cumpărate din ţară nu s-au ridicat la înălţimea celor din străinătate şi au creat multe probleme florarilor, cultivatorii cu experienţă au început să-şi ia plante din Olanda, pe care le cresc în serele din Banat.
„Tot ce facem, facem din pasiune. Investim foarte mult, riscăm mult, iar clienţii sunt mereu foarte mulţumiţi”, a spus Maria Bolog. Cei care doresc să cumpere flori rezistente, pe care le pot planta apoi acasă, pot alege florile în ghivece. Astfel, zambilele se vând în acest sezon cu şapte, până la zece lei ghiveciul, iar primulele cu şase lei. La polul opus se situează comercianţii care aduc flori din Ungaria. În cazul lor, vânzările s-au redus la jumătate. Singura speranţă le rămâne ziua de 8 Martie, dar previziunile se menţin sumbre, întrucât bănăţen