Premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia rotativa a UE, acuza presa ca exacerbeaza criza economica care ar fi ajuns, in opinia sa, una "virtuala". El si-a argumentat afirmatiile facand referire la concluziile summit-ului de duminica, organizat la Bruxelles pe tema crizei economice.
"Informatiile despre o catastrofa economica inevitabila a blocului comunitar si divergentele din cadrul acestuia fac parte dintr-o 'dezbatere virtuala' creata de presa si fara legatura cu realitatea", a declarat premierul ceh.
Topolanek a vorbit despre acordul la care s-a ajuns in urma summit-ului UE de la Bruxelles, pe care l-a convocat duminica, pe fondul temerilor ca unitatea UE se destrama si ca principiile pietei unice vor fi calcate in picioare, avand in vedere ca statele eu-ropene actioneaza unilateral impotriva crizei financiare cu masuri menite sa protejeze industriile nationale.
In trei ore de discutii, liderii celor 27 de state membre ale UE au decis duminica respingerea protectionismului in lupta impotriva crizei financiare.
"Am stabilit ca nu se va pune cazul protectionismului", a declarat premierul ceh Mirek Topolanek, cel care a convocat si prezidat intalnirea.
Cehia si Slovacia au acuzat Franta de protectionism dupa ce a anuntat un plan de sustinere a industriei auto in schimbul promisiunii ca marii producatori nu vor inchide fabricile de pe teritoriul tarii.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a respins duminica la summit acuzatiile.
"Noi nu am cerut sa fie inchise fabricile din celalte state, ci sa nu fie inchise cele din Franta. Protectionismul este o problema americana", a declarat Sarkozy, facand referire la controversata clauza "Buy American" din planul de stimulare economica a presedintelui american Barack Obama - temperata intre timp - potrivit careia otelul folosit pentru lucrarile publice din SUA trebu