Minorele care au devenit mame sunt învăţate să aibă grijă de bebeluşii lor şi de ele. Mamele minore care au ales să păstreze copilul, nu să avorteze, sunt în atenţia a două fundaţii orădene. Complexul de Servicii Sociale „Plopii fără soţ” a găzduit azi o conferinţă cu tema „Mame curajoase”, adresată fetelor care au devenit mame. Conferinţa a fost organizată de Fundaţia Comunia, Fundaţia CASA, Centrele Maternale „Phoenix” şi „Briana”, în colaborare cu Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie.
Mamele-copii, alungate de propriile familii, pentru că au rămas însărcinate, sau cele provenite din centrele de plasament au fost învăţate cum să-şi îngrijească bebeluşii şi cum să aibă grijă de ele. Cele două fundaţii le încurajează pe fete să nu-şi abandoneze copiii şi să-şi dezvolte sentimentul de ataşament faţă de micuţi. Organizatorii le-au explicat ce este planificarea familială, precum şi tehnici de planning.
Adolescenţă chinuită
Georgiana A. este din judeţul Neamţ, are 18 ani, este mama unei fetiţe de doi ani şi este din nou însărcinată. Fata a povestit că după moartea tatălui ei a fost bătută şi agresată de propriul frate, motiv pentru care a descis să-şi ia fetiţa şi să fugă de acasă. A făcut autostopul din judeţul Neamţ până în Bihor. Pentru că nu avea cu ce plăti transportul, a acceptat să întreţină relaţii sexuale cu cel care a adus-o până aici. În urma acelei aventuri a rămas din nou însărcinată.
Georgiana spune că a avut o tentativă de suicid, disperată că nu vedea nici o soluţie pentru ea şi fetiţa ei. A ajuns într-un final la Centrul „Briana”, cu fetiţa şi este decisă să păstreze şi al doilea copil. „N-am vrut să renunţ la copil. Voi naşte în martie”, spune fata. Între timp, fetiţa ei a fost luată în plasament de bunică, iar Georgiana nu vrea să se mai