Prima monografie ştiinţifică a muntelui Tâmpa a fost lansată, astăzi, la capătul unui proiect care a durat zece luni şi a costat 135.000 de euro.
La elaborarea proiectului, finanţat în principal de Regia Publică Locală a Pădurilor „Kronstadt“ şi cofinanţat de Administraţia Fondului de Mediu (18%), au participat şi profesori universitari ai facultăţilor de silvicultură din Braşov şi Cluj, coordonaţi de profesorul Oliviu G. Pop.
Alături de monografie, proiectul a mai cuprins refacerea şi ecologizarea tuturor traseelor turistice de pe Tâmpa, publicarea unui „Ghid al Ecoturistului“, care cuprinde harta acestor trasee şi informaţii istorice şi despre ecosistemul Muntele Tâmpa, precum şi un pliant de prezentare.
Meterialele tipărite, distribuite gratuit
Toate materialele tipărite, 2.000 de monografii, 2.000 de ghiduri şi 3.000 de pliante, vor fi distribuite gratuit prin Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni din cadrul primăriei Braşov, în instituţiile de învăţământ şi la punctele de informare turistică.
Muntele Tâmpa a fost declarat rezervaţie naturală, prin legea 5/2000, are o suprafaţă de 188,2 hectare şi cuprinde aproape 500 de specii de plante, peste 100 de specii de păsări şi 975 specii de fluturi.
Potrivit directorului RPLP Kronstadt, Dan Olteanu, se intenţionează ca pe baza materialului rezukltat din proiect să fie editat şi un manual de educaţie, care ar urma să se distribuie gratuit în şcolile braşovene, începând din 2010.