În primele două luni din vara acestui an, temperaturile maxime vor depăşi valorile normale pentru perioadele respective. Datele meteorologice confirmă vulnerabilitatea zonelor sudice şi sud-estice, unde au început să apară deja primele semne ale deficitului de apă din sol. Prognozele pentru lunile ce urmează arată că vom avea parte de o primăvară normală din punct de vedere meteorologic, cu temperaturi ce vor creşte treptat, de la 13-15 grade, în perioada imediat următoare, până la 25 de grade, în luna aprilie, ajungând chiar la 30 de grade în cele mai călduroase intervale din mai.
Pentru luna martie meteorologii prognozează valori termice ce pot depăşi 20 de grade Celsius, peste media normală, în regiunile sudice şi estice. În acelaşi timp, în nopţile cele mai reci, în zonele nordice şi centrale, minimele termice ar putea coborî sub limita de ger de minus zece grade. Temperaturi sub zero grade s-ar putea înregistra în aceste zone şi pe parcursul lunii aprilie, când, în depresiunile intramontane, sunt prognozate valori de minus cinci grade Celsius.
Temperaturi scăzute în aprilie
De altfel, pentru luna aprilie meteorologii aşteaptă temperaturi sub valorile obişnuite în majoritatea zonelor ţării, cu excepţia regiunilor estice, unde regimul termic va fi apropiat de normal.
De asemenea, în primele două luni de primăvară sunt aşteptate ploi însemnate cantitativ. „Având în vedere că această perioadă coincide cu topirea zăpezilor, ar putea exista risc de inundaţii, dacă acest excedent apare pe o perioadă de două-trei zile.
În acest moment, însă, pe baza prognozelor de lungă durată, nimeni nu poate să ştie cu certitudine dacă acest excedent se va manifesta pe două zile sau pe toată luna”, a explicat, pentru „Adevărul”, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. Din luna mai,