Preşedintele uneia dintre cele mai importante bănci din România vorbeşte despre modul în care ţara noastră poate încheia anul 2009 cu un deficit bugetar “bun” sau cu unul “rău”. Bancherul consideră că dacă până acum economia a mers fără ajutorul Guvernului, în prezent autorităţile au sarcina de a pune în practică un plan credibil şi eficient. Care ar fi primele măsuri pe care le-aţi propune într-un plan anticriză?
În cazul României, planul anticriză trebuie să se concentreze pe susţinerea activităţii interne. Din punctul meu de vedere, infrastructura trebui să joace un rol cheie. Asta înseamnă că trebuie luate decizii în loc să fie adoptate proiecte, iar aceste decizii trebuie să înceapă să accelereze procesul de construcţie a autostrăzilor.
Consider că acest tip de investiţii vor avea un impact major asupra economiei. Până în prezent, ele au fost mai mult sau mai puţin un eşec. De asemenea, trebuie luate măsuri şi pentru sprijinirea sectorului de construcţii, unul dintre principalele motoare de creştere a economiei româneşti. Trebuie să sprijinim acest sector într-un fel sau altul.
Cum interpretaţi măsurile luate de noul Guvern?
Consider că planul Guvernului trebuie să fie unul credibil la nivel internaţional şi să fie în concordanţă cu politica băncii centrale, poate chiar cu politica unor instituţii internaţionale. Şi asta mai ales dacă Banca Centrală Europeană va pune la dispoziţia României anumite fonduri sau dacă Fondul Monetar Internaţional ne va impune anumite condiţii. Este foarte important să avem un plan care să fie implementat cât mai repede şi ca acesta să fie în concordanţă cu toate aceste cerinţe.
Va fi România constrânsă să se împrumute de la FMI sau de la Uniunea Europeană?
Nu ştiu dacă România are neapărat nevoie de finanţare, dar cred că are nevoie de spri