„Zilele trecute m-a sunat directorul unei societăţi de transporturi şi mi-a spus că nu-i mai merge afacerea şi vrea să urmeze un curs pentru a deveni cosmeticiană"
Luni dimineaţă, ora 09.30. Pentru unii este un alt început sec de săptămână, cu dureri de cap când vine vorba să se ducă la muncă. Pentru alţii, în schimb, dimineaţa începe cu drumuri la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Constanţa.
Sunt 11.574 de oameni pentru care a devenit o rutină depunerea de CV-uri. Au fost disponbilizaţi în urmă cu două, trei, patru, chiar şi cinci luni. Încearcă. Speră. Se lamentează. Plâng. Dar nu au încotro. O parte dintre ei sunt victimele crizei financiare. Au duble calificări, dar societatea la care lucrau de ani de zile s-a debarasat rapid de ei. „Firma se închide", „Nu mai avem comenzi" şi uşa le-a fost închisă în nas. Alţii sunt tineri absolvenţi. Au terminat o facultate, poate şi un master. Şi ei sunt afectaţi de criză. „Sunt persoane care trec prin adevărate drame. Primesc somaţii de la bancă. Vin aici plângând", spune un reprezentat al Compartimentului de Mediere din cadrul AJOFM Constanţa. Un compartiment în cadrul căruia amabilitatea angajaţilor este o condiţie sine qua non. Ar fi imposibil altfel. S-ar putea spune că s-au transformat în psihologi. Psihologi gratuiţi, care le redau speranţa victimelor crizei financiare. „Unele persoane vin aici să discute cu cineva. Simt nevoia să-şi verse amarul", continuă reprezentantul compartimentului. Cu toţii ştiu poveştile şomerilor. În fiecare zi altele.
„M-aş face aviator... să zbor..."
Reconversia profesională este cea mai apropiată soluţie pentru disponibilizaţi. Mulţi, însă, nu o acceptă. După ce au muncit o viaţă întreagă în textile, nu se pot apuca de zidărie. „Soţul meu şi-a dat demisia de unde lucra. A fost nevoit pentru că salariul era ext