"In Romania nu avem elemente care sa justifice stari de panica exagerate, nu avem active si produse toxice in economie", afirma Sorin Popa, 44 de ani, director general adjunct al BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata.
"Chiar si zona imobiliara poate fi controlabila daca exista maturitate din partea dezvoltatorilor pentru o ajustare serioasa a marjelor. Cererea speculativa a fost de o durata relativ scurta si cu o distributie redusa, cu precadere in Bucuresti si alte cateva mari orase. Exista o cerere reala care trebuie sa-si gaseasca echilibrul cu o oferta corecta de pret."
El sustine ca Romania are toate premisele pentru a depasi criza. "Vom avea o criza, insa una de amploare normala dupa un ciclu de crestere rapida, nu atat de nefasta ca in SUA sau in Europa de Vest. Vom avea firme cu o diminuare a activitatii, firme in dificultate si poate chiar falimente si concedieri de personal - consecinte normale ale unei crize. Pe de alta parte avem si semnale pozitive - investitii noi, consolidarea unor companii, preluari de afaceri, toate acestea anticipand perioada de crestere care va urma. FMI a fost la un moment dat sprijin si pentru Romania si ar putea fi din nou."
Popa, care lucreaza de peste 20 de ani in sistemul bancar romanesc, considera anormala rasturnarea evaluarilor privind Romania de la o economie cu potential la una muribunda.
El afirma ca panica iscata in legatura cu intreaga regiune a fost provocata si de o suita de declaratii ale ministrului de finante al Austriei si ale unor bancheri austrieci care "au agitat prea mult apele exagerand in privinta unor presupuse pericole cu care s-ar confrunta regiunea".
In ultima perioada, principalele banci austriece au facut lobby la Bruxelles pentru ca regiunea sa obtina un sprijin financiar special. Ministrul finantelor Josef Proell a vizitat inclusiv Bucurestiul cerand sprijinul auto