65% dintre copiii străini născuţi în Spania, inclusiv cei de naţonalitate română, nu vor să rămână în această ţară. „ Limba română ajunge în şcolile din Oropesa ” anunţă „Las Provincias”. Elevii din Oropesa del Mar, Castellon, vor avea posibilitatea să participe la cursurile de Limbă, cultură şi civilizaţie românească, organizate chiar în şcolile în care învaţă. Ieri a avut loc prima oră de curs. Urmează ca proiectul să fie aplicat în întreaga Comunitate Valenciană, 20 de profesori români urmând a preda 300 de ore săptămânal.
„ 20,9% dintre şomerii din Navarra sunt străini” informează „Diario de Navarra ”. În ianuarie 2009, aproape 21% dintre şomerii înregistraţi în Navarra erau străini, majoritatea din România, Portugalia, Bulgaria, Ecuador, Maroc şi Columbia. Pentru cele 7.608 persoane străine fără loc de muncă, Sindicatul Muncitorilor UGT a editat două ghiduri în care şomerii găsesc răspunsuri la întrebări legate de legislaţia muncii şi cea juridică.
„ Eu nu mă simt spaniol” titrează cotidianul naţional „El Pais ”.
În Madrid, doi din trei copii cu părinţi străini nu simt apartenenţa la identitatea spaniolă, relevă un studiu realizat de profesori de la universităţile Comillas, Princeton şi Clemson, pe un eşantion de 4.000 de adolescenţi care au peste 60 de naţionalităţi şi vârste între 12 şi 17 ani. Copiii aleşi sunt născuţi în Spania sau veniţi de la vârste foarte mici. Ţările de origine care predomină sunt Ecuador, Columbia, România, Peru, Maroc şi Republica Dominicană. 40% dintre copii nu vor să rămână în Spania, doar unul din patru susţinând că preferă această ţară.
„ Doi din zece nou-născuţi în Logrono, copii de cetăţeni străini ” relevă „La Rioja”. Aproape patru din zece străini rezidenţi în La Rioja sunt cetăţeni comunitari, cei mai mulţi fiind români, 6.165 de persoane. În ultimul an, populaţia oraşului a c