Impozitul forfetar, pe care autoritatile intentioneaza sa-l introduca, nu este "nici pe departe o masura eficienta" si nu corespunde unui mecanism fiscal performant, deoarece multe firme s-ar putea confrunta cu reale probleme de supravietuire ori s-ar putea indrepta spre economia subterana, considera consultantii fiscali.
Guvernul intentioneaza sa introduca, printre modificarile care vor fi aduse Codului fiscal, un sistem forfetar de impozitare pentru activitatile economice insuficient fiscalizate, intentia figurand in programul actualizat de convergenta, aprobat recent de Guvern.
"Principiile cotei unice de impozitare vor fi mentinute, de asemenea vor fi reglementate prin Codul fiscal contributiile de asigurari sociale si se va introduce un sistem forfetar de impozitare pentru activitatile economice insuficient fiscalizate", se spune in program.
"Aceasta masura ne duce cu gandul la preistoria fiscalitatii. Se incearca o simplificare, dar nu acesta este modul in care ar trebui facuta aceasta simplificare. La noi, pasul spre un mecanism eficient a fost facut prin introducerea cotei unice. Ar trebui sa facem sa functioneze cota unica in adevaratul ei sens, in loc sa introducem alte impozite", spune Gabriel Sincu, directorul departamentului de taxe al companiei de audit si consultanta Mazars.
Potrivit declaratiilor ministrului finantelor Gheorghe Pogea, impozitul forfetar ar putea fi introdus pentru domeniul imobiliar si constructii, comertul cu ridicata si cu amanuntul, hoteluri si restaurante, precum si in industria alimentara si a bauturilor. Tehnocratii de la Fisc si din Ministerul Finantelor spun ca inca se lucreaza la aceasta masura, nefiind stabilite definitiv domeniile si nici modalitatea de calcul.
Initiativa introducerii unui impozit forfetar pentru anumite categorii de firme a fost readusa in discutie de PSD, dupa ce a mai