Oficialii Emiratelor Arabe Unite vor emite obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de dolari pentru salvarea pieţei imobiliare. Infuzia de capital vine pe fondul crashului pe care îl traversează Dubaiul. Preţurile în scădere, uneori cu până la 50%, au decimat investitorii speculativi. Nu demult nucleul boom-ului economic al Arabiei, Dubaiul este acum cea mai mare victimă, la nivel mondial, a declinului imobiliar. Pentru că majoritatea proiectelor imobiliare de aici au fost finanţate din împrumuturi, oficialii UAE au decis emiterea de obligaţiuni pe termen lung în valoare de 20 de miliarde de dolari. Prima rată, de 10 milioane de dolari, a fost subscrisă în întregime de banca centrală a UAE, potrivit publicaţiei americane „The Wall Street Journal”.
Emisiunea de obligaţiuni, ce oferă un yield (randament) de 4% pe an, va furniza Dubaiului „lichiditatea necesară”, speră oficialii Emiratului. Analiştii economici şi investitorii se îndoiesc totuşi de capacitatea Dubaiului de a returna împrumuturile contractate, în condiţiile în care proiectele imobiliare colos, care au înghiţit miliarde de dolari, s-au devalorizat foarte mult.
Recuperatorii au afaceri prospere
Infuzia de capital vine pe fondul crashului pe care îl traversează Dubaiul. Preţurile în scădere, uneori cu până la 50%, au decimat investitorii speculativi, a căror intenţie nu viza plasamente pe termen lung pe această piaţă. Vânzările au îngheţat şi odată cu ele şi lichidităţile developerilor. Aceştia concediază masiv muncitorii din construcţii, anulează proiecte sau amână investiţii de miliarde de dolari. Ca şi în România, băncile nu mai sunt atât de darnice cu dezvoltatorii şi cumpărătorii locali.
„Dintr-o dată, vânzările s-au oprit, iar când investitorii au solicitat finanţare bancară, au aflat că aceasta îngheţase”, spune Saleh Muradweij, director compa