Transelectrica Bucuresti (TEL), compania nationala de transport al energiei electrice, spune ca bugetul de investitii anuntat pana in 2020, de doua miliarde de euro, ar putea fi suplimentat cu circa 15-20%, tinand cont de intrarea in functiune a unor noi unitati de producere a energiei electrice.
Reprezentantii companiei spun ca pe termen scurt sursele de finantare pot fi asigurate din fonduri proprii, dar nu exlclud si alte posibilitati cum ar fi suplimentarea pachetului de actiuni de pe Bursa, emisiunea de obligatiuni, dar si negocieri cu institutii financiare in vederea obtinerii unor credite.
"Anul acesta avem noroc pentru ca deocamdata avem resursele proprii necesare acoperirii bugetului de investitii in mare parte. Mai avem nevoie de un credit de circa 37 de milioane de lei, pentru care suntem deja in discutii cu mai multe banci. Dupa aceasta, va trebui sa accesam si alte surse cum ar fi o posibila suplimentare a pachetului de actiuni la Bursa sau o emisiune de obligatiuni. Oricum aceste masuri nu vor fi luate in 2009", a declarat Adrian Baicusi, directorul general al Transelectrica.
Compania avea la finele lui 2008 lichiditati de 206,5 milioane de lei (51,6 milioane de euro).
Potrivit reprezentantului Transelectrica, bugetul de investitii pe termen lung vizeaza proiecte de reabilitarea sistemului energetic, intarirea sistemului, dar si dezvoltarea afacerilor companiei prin noi puncte de interconectare. O parte semnificativa a investitiilor va fi directionata in zona Dobrogei, acolo unde este necesara o putere mare de evacuare a energiei, in contextul construirii reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, dar si a proiectelor eoliene anuntate.
"Dincolo de aceasta perioada seismica, ne gandim la investitii pe termen lung. In doi-trei ani vom trece de aceasta criza, iar intre timp vom continua programul de investitii