După ce la începutul acestui an leul atingea record negativ după record negativ, acum a venit rândul forintului maghiar. Calvarul monedei vecinilor a devenit evident pe 16 februarie, când s-a depăşit cotaţia de 300 forinţi/euro. Astăzi, Banca Naţională a Ungariei a anunţat o valoare de 310,20 forinţi pentru un euro.Valoarea consemnată astăzi este cea mai mică de la introducerea monedei europene până în prezent. Pe piaţa valutară interbancară de la Budapesta valoarea maxim�
După ce la începutul acestui an leul atingea record negativ după record negativ, acum a venit rândul forintului maghiar. Calvarul monedei vecinilor a devenit evident pe 16 februarie, când s-a depăşit cotaţia de 300 forinţi/euro. Astăzi, Banca Naţională a Ungariei a anunţat o valoare de 310,20 forinţi pentru un euro.
Valoarea consemnată astăzi este cea mai mică de la introducerea monedei europene până în prezent. Pe piaţa valutară interbancară de la Budapesta valoarea maximă a fost de 312,25 forinţi/euro.
Evoluţia este puţin diferită faţă de restul monedelor din regiune, printre care şi leul nostru. Analistul Gergely Suppan de la Takarékbank consideră că slăbirea forintului este cauzată de faptul că Ungaria s-a disociat de corul est-european care blama comentariile agenţiilor de rating referitoare la riscul regiunii. Astfel, forintul este singura monedă din regiune care înregistrează şoc după şoc în ultimele două săptămâni, în timp ce coroana cehă, leul românesc şi zlotul polonez sunt într-o perioadă de relativă stabilitate. Deşi nu sunt influenţate de evoluţia monedelor pe care le utilizează, în rândul ţărilor care au protestat faţă de atitudinea agenţiilor de rating se află şi Slovacia (care utilizează euro) şi Bulgaria (leva bulgară are curs fix cu euro).