Şeful Raiffeisen International, Herbert Stepic, a declarat miercuri că grupul nu a retras şi nici nu va retrage vreun ban din România. El a precizat că grupul va continua să asigure lichidităţi sucursalei de la noi, pentru ca aceasta să îşi atingă toate obiectivele. Una dintre cele mai mari temeri exprimate de economiştii locali şi străini este că băncile-mamă ar putea decide să nu mai dea bani fiicelor din România, pentru a nu rămâne ele fără lichidităţi. Rămase fără bani pentru a da credite, băncile locale nu vor putea susţine economia prin încurajarea consumului. Unul dintre cele mai afectate sectoare este cel al construcţiilor, care, odată cu scăderea creditelor ipotecare, a rămas fără comenzi din partea dezvoltatorilor care văd că rămân cu apartamentele nevândute. Oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) au declarat în repetate rânduri că liniile de finanţare ale băncilor din România, respectiv creditele pe care le au ele la băncile-mamă, vor fi reînnoite anul acesta aproape integral dacă nu chiar la cote mai mari decât în 2008.
În ceea ce priveşte efectele scăderii preţurilor pe piaţa imobiliară, oficialii Raiffeisen spun că acestea sunt limitate. Banca nu poate fi afectată foarte dur de această situaţie pentru că expunerea pe segmentul imobiliar este de 10%, după cum a declarat Steven von Groningen, preşedintele Raiffeisen România. Groningen a precizat că personalul băncii a scăzut cu circa 30-40 de persoane lunar de la începutul anului, faţă de un ritm de 100 de angajări în aceeaşi perioadă a anului trecut.
O poziţie similară cu cea a grupului austriac Raiffeisen a avut-o miercuri şi banca italiană UniCredit. Grupul va susţine subsidiarele din Europa Centrală şi de Est şi nu estimează intrarea în incapacitate de plată pentru vreun stat din această regiune. Anunţul a fost făcut de directorul general al grupului, Alessandro Profumo, citat de R