Cotaţiile de la bursă nu mai iau în seamă rezultatele financiare de anul trecut, majo-itatea pozitive, ci includ în evoluţie previziunile negative ale fundamentelor economice de anul acesta. Rezultatele financiare preliminare ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, anunţate de aproape toţi emitenţii, au influenţat negativ evoluţia cotaţiilor. Reacţia investitorilor este surprinzătoare, în condiţiile în care circa 75% din societăţile listate la categoria I-a a B
Cotaţiile de la bursă nu mai iau în seamă rezultatele financiare de anul trecut, majo-itatea pozitive, ci includ în evoluţie previziunile negative ale fundamentelor economice de anul acesta.
Rezultatele financiare preliminare ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, anunţate de aproape toţi emitenţii, au influenţat negativ evoluţia cotaţiilor. Reacţia investitorilor este surprinzătoare, în condiţiile în care circa 75% din societăţile listate la categoria I-a a BVB şi-au îndeplinit bugetele de venituri şi cheltuieli stabilite, iar aproximativ 90% şi-au realizat şi profiturile prognozate. O treime au înregistrat chiar câştiguri mai mari decât cele bugetate. Singurul motiv pentru care această evoluţie negativă nu reprezintă o surpriză este cel referitor la aşteptările din acest an privind indicatorii fundamentali. Cu alte cuvinte, cotaţiile sunt reaşezate la nivel fundamental, fiind incluse previziunile negative ale economiei.
În ceea ce pri-veşte emitenţii din portofoliul indicelui BET, blue-chips-urile BVB, lucrurile au stat, procentual, la fel de bine. Din cele zece companii, două (Biofarm şi Rompetrol Rafinare) au consemnat pierderi, iar cinci (Petrom, Transelectrica, Antibiotice Iaşi, Impact, Broker Cluj) şi-au diminuat profitul faţă de 2007. Doar trei societăţi au înregistrat câştiguri mai mari, Transgaz, Banca Transilvania şi Banca Română pentru Dezvoltare.