Ani de referinţă ● La aniversare ● "Dezastrul roşu" din satele româneşti ● Versuri în căutare de muzică ● Balcoane, idealuri, trădări şi clătite ● Mărfuri (norocos) condiţionate ● Tirania temei ● Viaţă de balerină
Presa din România a sărbătorit succesele celor 40 de ani de la declanşarea cooperativizării agriculturii. Operaţiunea "SOS – Villages roumains" a adus însă în prim planul presei occidentale "dezastrul roşu" din satele româneşti. "Mondenităţi" în limitele vremii.
Ani de referinţă
Un argument "imbatabil" în superioritatea "Epocii Ceauşescu" sunt statisticile. "Cu statisticile poţi demonstra orice", observaseră ironic sociologii americani. Dar, în România, cine să-i citeze altfel decât acasă ori între prieteni?!
Anul 1938 – cu performanţele economiei "burghezo-moşiereşti" –, şi anul 1965 – când Ceauşescu luase puterea, erau referinţele temporale. Se publicau zilnic grafice cu indicatori sociali, economici şi culturali: citeai că din 1938 până în 1965 şi din 1965 până în 1989, toate sporiseră de câteva zeci de ori.
La aniversare
La aniversările rotunde din istoria partidului s-au făcut totdeauna bilanţuri. Împlinirea a 40 de ani de la decizia de colectivizare a agriculturii a revărsat în conuri de belşug date şi statistici. "Strategie realistă, de amplă perspectivă a noii revoluţii agrare", uneşte Scînteia timpul de "ieri" cu vremea lui "azi". Ieri – anul 1950 (imediat după ce intraseră în funcţiune noile capacităţi de producţie agrară). Azi – investiţiile şi producţiile din ’88 şi ’89. Între ele – hotarul Congresului IX. "Suprafaţa amenajată pentru irigaţii a crescut de la 42 mii ha, cât era în 1950, la 229 mii ha în 1965 şi la 3.750 mii ha în acest an. Agricultura românească produce astăzi de peste 9 ori mai mult decât în 1944. Corolar firesc: producţia de cereale a crescut de la 5.150 mii ton