Daca mai spune cineva ca este criza de lichiditati, va rog sa nu credeti, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unui seminar intitulat "Influenta crizei internationale asupra economiei romanesti".
Romania, spune Isarescu, se afla in pericolul ca, atunci cand se vor resimti asupra sa efectele crizei economice, sa fie deja obosita. Pericolul pentru Romania este ca, batandu-ne pe tinte mai mult sau mai putin indepartate de problematica, sa uitam caracteristicile si efectele crizei financiare asupra Romaniei. Putem sa ne simtim obositi cand se vor resimti efectele crizei mondiale. Acesta este un pericol real, a spus Mugur Isarescu.
In ultimele sase luni, Romania a fost asezata peste tot, in cele mai diverse grupari de tari, in rapoartele ce au fost facute publice.Prima comparatie ce m-a socat, inca din vara, a fost cea intre Romania si Islanda. Era o comparatie fortata, legata de deficitul de cont curent, a spus Isarescu.
Incercarea de depreciere a leului, a mai spus Isarescu, urmarea o tinta de curs de 4,5-4,7 lei/euro:
Va garantez ca nu era 4,2 lei/euro. Se dorea 4,5 - 4,7 lei/euro si mai sus. In momentul in care scapi fraiele, nu mai ai ce sa faci. BNR a intervenit, nu pentru ca apara un nivel de curs, ci pentru increderea in moneda nationala. Incercarea de depreciere din toamna anului trecut a venit, intr-adevar, pe fondul unei datorii private inalte, pe termen scurt, dar pe care o pune, ijn mare parte, pe seama luptei pentru cota de piata dusa pana atunci tot de bancile comerciale. Cea mai mare parte a datoriei externe a venit pe fondul bataliei pentru cota de piata a bancilor.Se observa anumite bubble-uri in sectoare ca cel bancar, imobiliare, retail, care sunt acum cele mai galagioase. Este vorba de cicluri normale.Romania a fost asezata peste tot, in cele mai diverse grupari de tari, in rapoartele ce au fost fac