Estimarea necesarului de finantare externa si modul in care sumele imprumutate de la institutiile financiare internationale vor fi directionate dinspre sectorul public spre domeniul privat raman cele mai importante probleme pentru autoritati in procesul de accesare a unui imprumut extern, potrivit analistilor.
In aceasta saptamana o delegatie din care fac parte viceguvernatorul BNR Cristian Popa si secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi se afla la Washington, unde discuta cu reprezentantii FMI pe tema necesarului de finantare externa a Romaniei si a unui posibil acord.
La sfarsitul saptamanii trecute ambii oficiali s-au aflat la Bruxelles, unde au discutat cu reprezentantii Comisiei Europene in legatura cu un eventual imprumut pentru Romania. Autoritatile romane inclina catre un sprijin financiar de la UE, care ar putea fi insa conditionat de o intelegere cu FMI, ca supervizor al politicilor economice.
Potrivit premierului Emil Boc, discutiile cu CE sunt singurele pe care Guvernul le are in prezent, in mod oficial, legate de posibilitatile si modalitatile de finantare a deficitului. Majoritatea analistilor si bancherilor apreciaza ca un posibil imprumut extern contractat de Romania ar ajuta la restabilirea increderii investitorilor internationali in economia locala, cresterea credibilitatii si fluidizarea creditarii pe piata locala. Avand in vedere ca golul extern de finantare este legat in principal de sectorul privat, un aspect foarte important este legat de modul in care sumele imprumutate de la institutiile financiare internationale vor fi directionate dinspre sectorul public spre domeniul privat.
"Cel mai usor mecanism de a introduce bani in economie este sa taie BNR din rezervele minime obligatorii la valuta. Acordarea de catre stat a unor imprumuturi pentru companiile private sau participarea la capital pare putin pr