Economia locală a crescut cu doar 2,9% în trimestrul IV al anului trecut, fiind cel mai prost ritm de apreciere a acestei perioade de la finele lui 2000
Consumul final al gospodăriilor populaţiei a scăzut cu 4,7%
În 2008 economia românească a crescut cu 7,1%, peste nivelul din 2007 cu 1,1 puncte procentuale dar sub estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) de 7,9%. Diferenţa provine în mare parte din rezultatul slab înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut, când economia a crescut cu doar 2,9%, fiind cel mai slab ritm de apreciere din ultimii nouă ani, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Victima principală a crizei internaţionale a fost industria, care a înregistrat o scădere de 7,7% faţă de perioada similară din 2007, în timp ce activităţile financiare, imobiliare, închirieri şi servicii pentru întreprinderi au scăzut şi ele cu 1,5% faţă de acceaşi perioadă de referinţă.
În timp ce industria a fost afectată de scăderea sau chiar anularea comenzilor pentru export sau pentru piaţa locală, consumul populaţiei a scăzut şi el datorită veniturilor în scădere.
Ratele mai mari la bănci la creditele luate în valută, tendinţa de economisire şi îngheţarea sau scăderea salariilor din mediul privat, dacă nu chiar pierderea locului de muncă, au determinat reducerea consumului final al gospodăriilor populaţiei cu 4,7%, cea mai mare scădere fiind în cazul serviciilor prestate populaţiei, respectiv de 14,7%.
Scăderea consumului reflectă un standard de viaţă mai scăzut
Simplu spus, scăderea consumului, în special la servicii, înseamnă că românii au trăit mai prost, cu un standard de viaţă mai scăzut, în ultimele trei luni din 2008 faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.
„Serviciile însoţesc dinamica unui standard de viaţă. La categoria produse de consum este evident că scăderile vor