Preţurile medii practicate la aceste asigurări au crescut şi cu 30% în 2009 comparativ cu anul precedent, după ce au deţinut recordul majorărilor de tarife şi în 2008, potrivit brokerului de asigurare Marsh. Poliţele prin care companiile îşi pot asigura riscul de neîncasare a facturilor au devenit mai scumpe, dar şi mai bine vândute pe piaţa autohtonă după ce criza financiară şi economică şi-a arătat colţii. „Această linie de business a început să înflorească
Preţurile medii practicate la aceste asigurări au crescut şi cu 30% în 2009 comparativ cu anul precedent, după ce au deţinut recordul majorărilor de tarife şi în 2008, potrivit brokerului de asigurare Marsh.
Poliţele prin care companiile îşi pot asigura riscul de neîncasare a facturilor au devenit mai scumpe, dar şi mai bine vândute pe piaţa autohtonă după ce criza financiară şi economică şi-a arătat colţii. „Această linie de business a început să înflorească din septembrie 2008, exact de când s-au manifestat efectele crizei la noi“, ne-a declarat şefa Departamentului de credite şi garanţii de la Allianz-Țiriac, Camelia Dolfi.
Tot ca efect al crizei a apărut şi majorarea tarifelor acestor asigurări în acest an faţă de cele practicate în 2008. „În medie, am majorat tarifele cu 20%-30%. (…) Am aplicat cote mai mari de majorare a tarifelor la domeniile pe care noi le percepem ca fiind mai riscante“, spune Dolfi.
Din perspectiva Allianz-Țiriac, cele mai riscante domenii din care pot proveni debitorii sunt agricultura, comerţul cu electrocasnice şi construcţiile, dar şi în cazul acestora asigurătorul preia riscul în funcţie de structura portofoliului, istoricul pierderilor, procedurile de management al creanţelor. De exemplu, în domeniul construcţiilor, companiile care au contracte cu statul pentru lucrări de infrastructură sunt percepute ca fiind mult mai puţin riscante decât cele care au