Părinţii au ajuns să vină la poarta Protecţiei Copilului cu micuţii de mână, disperaţi că nu au bani să le cumpere măcar un colţ de pâine. Situaţie fără precedent la Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului (DGPDC) Braşov. Situaţia este atât de gravă, încât s-a ajuns ca, în centrele de plasament, copiii să doarmă câte doi în pat sau pe jos, pe saltele. La Centrul de plasament „Domino” din Ghimbav, de exemplu, sunt 40 de copii. Capacitatea totală a unităţii nu depăşeşte, însă, 18 locuri.
„Nu ne-am confruntat niciodată cu o asemenea situaţie. E deja mult prea mult şi ar mai fi şi alţii, dar nu mai avem unde să îi punem”, se plânge Gheorghe Durnă, directorul centrului. Teoretic, copiii ajung aici pentru o perioada scurtă – maxim trei luni, până când instanţa decide ce se întâmplă cu ei. „Nu îi mai putem trimite în alte centre de plasament, pentru că deja şi acelea sunt supraaglomerate şi nu mai au loc. Suntem nevoiţi să îi ţinem la noi cât mai mult”, explică Durnă.
Două educatoare pe schimb, la 40 de copii
Angajaţii centrului se simt depăşiţi de situaţie. „Miercurea trecută a mai venit o fetiţă pe care am fost nevoiţi să o culcăm pe jos, pe saltea. Suntem doar două educatoare pe schimb şi abia facem faţă cu 40 de copii în grijă”, se plânge Emanuila Simionescu, referent educaţional
la „Domino”.
Soarta copiilor este în mâinile judecătorilor de la Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov. Ei decid dacă aceşti copii ramân în centrele de plasament, sunt daţi spre îngrijire la asistenţi maternali sau ajung înapoi în familiile sărace de unde au plecat. La centrul din Ghimbav sunt angajate doar patru educatoare, deşi organigrama prevede cinci posturi.
„În condiţiile actuale am mai avea nevoie de cel puţin două persoane, însă posturile sunt blocate”, mai spune directorul centrului. În plus, salariile angajaţilor din c