Primele două luni ale anului au fost deosebit de sîngeroase pentru jurnalişti, 26 din aceştia fiind ucişi în timp ce îşi exercitau profesia, faţă de 16 în ianuarie şi februarie 2008, potrivit organizaţiei Presse Embleme Campagne (PEC). Un număr de 15 jurnalişti au fost ucişi în luna ianuarie şi 11 în februarie, potrivit organizaţiei cu sediul la Geneva, care militează pentru o mai bună protecţie a jurnaliştilor în zonele de conflict. ”Departe de a se ameliora, situaţia se deteriorează”, a declarat secretarul general PEC, Blaise Lempen. Anul trecut, 91 de jurnalişti şi-au pierdut viaţa în timpul activităţii. Potrivit organizaţiei, de la începutul anului, cel mai mare număr de victime s-a înregistrat în Fîşia Gaza, în timpul ofensivei Israelului (patru) şi în Pakistan (patru), urmate de Somalia (doi), Rusia (doi), Mexic (doi), Sri Lanka (doi), Nepal (doi), Venezuela (doi) şi Irak (doi). În Kenya, Filippine, Madagascar şi Columbia s-a înregistrat cîte o victimă.
Cu excepţia Fîşiei Gaza, moartea jurnaliştilor este în mod evident legată de situaţiile de conflict intern, se precizează în comunicat. Preşedintele PEC, Hedayat Abdel Nabi, a lansat un apel către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului să organizeze un eveniment special pe tema protejării jurnaliştilor, cu prilejul sesiunii din luna iunie.
Autori: A.B.
Primele două luni ale anului au fost deosebit de sîngeroase pentru jurnalişti, 26 din aceştia fiind ucişi în timp ce îşi exercitau profesia, faţă de 16 în ianuarie şi februarie 2008, potrivit organizaţiei Presse Embleme Campagne (PEC). Un număr de 15 jurnalişti au fost ucişi în luna ianuarie şi 11 în februarie, potrivit organizaţiei cu sediul la Geneva, care militează pentru o mai bună protecţie a jurnaliştilor în zonele de conflict. ”Departe de a se ameliora, situaţia se deteriorează”, a declarat secretarul general P