Activitatea economică din paradisul fiscal elveţian a scăzut drastic în ultimele luni ale lui 2008. Scăderea investiţiilor şi a exporturilor a afectat puternic economia Elveţiei, care a intrat deja în recesiune, iar analiştii se aşteaptă la o perioadă şi mai grea. Problemele economiei elveţiene nu sunt nici pe departe aproape de sfârşit în condiţiile în care la nivel global situaţia se înrăutăţeşte, iar companiile continuă să reducă producţia şi forţa de muncă.
Chiar dacă pentru tot anul 2008, economia Elveţiei a înregistrat o creştere de 1,6%, în ultimele două trimestre ale anului a cunoscut o contracţie de 0,1% şi, respectiv, 0,3%.
Aceasta este cea mai slabă performanţă a economiei elveţiene din anul 2004 până în prezent. Economiştii estimaseră că Produsul Intern Brut (PIB) va scădea cu 0,8% în ultimele trei luni ale lui 2008.
Ultima contracţie a economiei elveţiene a avut loc în anul 1982. Cererea pentru exporturile elveţiene a scăzut drastic. Cel mai mare producător de ceasuri din lume, Swatch, a declarat că estimează o scădere simţitoare a vânzărilor în primele trei şi chiar patru luni ale acestui an.
Scădere de 8% a exporturilor
„În 2009, economia elveţiană se va prăbuşi odată cu economia europeană în ansamblu. Investiţiile şi comerţul vor continua să scadă, iar rata şomajului va creşte“, a afirmat preşedintele Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), Jean-Pierre Roth, citat de „Bloomberg“. În ultimele trei luni ale lui 2008, exporturile au scăzut cu 8%. În plus, investiţiile companiilor în echipamentul folosit în afacerile de bază au coborât cu aproape 5%.
În acelaţi timp, Banca Naţională a Elveţiei (SNB) şi-a reunit forţele cu celelalte bănci centrale din întreaga lume şi a injectat lichidităţi în pieţele de capital într-un efort global de a debloca pieţele