Criza financiara care afecteaza piata de capital a lasat goluri mari in portofoliile investitorilor la bursa; nimeni nu se poate bucura atunci cand indicele BET scade cu 70% in 2008 si cu 35% de la inceputul anului 2009. Strategia cea mai prudenta in asemenea perioade este cea de vanzare a actiunilor. Ce facem, insa, in perioadele lungi de asteptare?
Luam o vacanta completa de la bursa in asteptarea vremurilor mai bune, sau gasim diverse alte lucruri de facut, pentru a ne imbunatati strategiile de investitii? Eu zic ca nu trebuie sa pierdem timpul - va propun, mai jos, cateva activitati ce pot fi urmate de investitori in perioadele de criza.
1. Studiati alocarile activelor in portofolii
Multe persoane au plasat banii numai in actiuni pe toata durata carierei de investitor. Aceasta este o greseala intrucat actiunile, prin natura lor, sunt active riscante. Stim foarte bine ca riscurile mai mari aduc si castiguri mai mari, insa acestea aduc, inevitabil, si pierderi.
Criza este o perioada foarte buna pentru studiul alocarii diferitelor active in portofoliile proprii, intrucat investitiile financiare nu se reduc la actiuni. Un portofoliu bine echilibrat se bazeaza si pe instrumente cu venit fix (obligatiuni, fonduri de obligatiuni, depozite bancare) pentru a reduce riscurile; numerar pentru cheltuieli curente; instrumente financiare derivate pentru acoperirea riscurilor sau speculatii pe termen scurt, etc.
Este adevarat, exista perioade in care portofoliul personal de investitii financiare se poate baza in proportie de 100% pe un singur tip de activ.
Timp de multi ani de zile, intre 2001 si 2007, o stratgie de plasare a fondurilor disponibile in proportie de 100% in actiuni, desi destul de riscanta, s-a dovedit profitabila. Incepand cu 2008, o strategie de plasare de 100% in depozite sau obligatiuni se dovedeste ideala.