Coada la intrarea la conferinta de presa a Erste Group pentru anuntarea rezultatelor pe 2008. Cu zece minute inainte de ora inceperii cu greu se mai gaseste un loc. Nu e doar o impresie subiectiva, confirma Michael Mauritz, seful comunicarii: chiar sunt mai multi ziaristi decat de obicei.
Treichl, seful Erste, nu se lasa deloc asteptat. Intra in sala zambitor si spre deosebire de alte dati o ia prin mijloc printre mese si se opreste pentru a strange mana cate unui jurnalist. Isi lasa ragaz si pentru o gluma: "Cum mai e in Romania? Mai traiti?".
Putin in urma lui apare si Manfred Wimmer, seful riscului si fost CEO al BCR, fost responsabil cu proiectul Erste de preluare a celei mai mari banci romanesti. Are acelasi aer relaxat ca seful sau. Mai discret isi face aparitia si Bernhard Spalt, directorul de risc, si conferinta poate incepe.
Pe rand fiecare isi spune partitura din prezentarea rezultatelor. Erste a facut o pierdere de peste 600 mil. euro in trimestrul IV, dar aceasta nu pare sa-i tulbure pe oficialii bancii, desi Treichl sustinea la inceputul lui decembrie ca va fi totusi un trimestru profitabil.
Ultimul slide aduce si motivul relaxarii: "Agreement with the Republic of Austria". Semnarea ar fi avut loc chiar cu o ora inainte, adica la 9 dimineata, dupa negocieri care durasera si in noaptea precedenta. Cel putin asa a motivat Treichl faptul ca nu era la curent cu detaliile proiectului de sprijin pentru Europa Centrala si de Est anuntat de BERD, BEI si Banca Mondiala.
Fara nicio subliniere in voce, parcurge termenii principali ai intelegerii cu guvernul austriac: se grabeste sa precizeze ca statul, in generozitatea lui, nu va avea drept de vot in schimbul capitalului participativ si nici nu restrictioneaza acordarea de dividende. Adica negocierile nocturne chiar au meritat. Cu voce egala mentioneaza ca totusi managementul Erste nu