Credincioşii se pregătesc cum pot de sărbătoarea Învierii, îngrijindu-se de trup, dar şi de suflet Deşi sunt sănătoase şi recomandate de medici, fructele şi legumele sunt extrem de scumpe, spun craiovenii. Oferta din pieţele oraşului este variată, însă preţurile îi ţin pe mulţi departe de tarabe. Astfel, o legătură de ridichi costă 1 leu, o salată - 2,5 lei, un kilogram de roşii - 4,5 lei, unul de castraveţi depăşeşte 6 lei, iar merele între 1,2 şi 3 lei kilogramul. Mai ieftine sunt fasolea şi cartofii, 6 lei, respectiv 1,3 lei kilogramul.
Oamenii spun că preţurile produselor de post au ajuns să fie chiar mai mari decât ale celor de dulce. Chiar dacă vânzările bat pasul pe loc, comercianţii nu fac reduceri. „Vin oamenii şi mai mult se uită. Îi cam sperie preţurile de pe etichete“, ne-a spus Marcela, vânzătoare.
Gutuile şi prunele, gustoase dar scumpe
Râvnite de mulţi sunt prunele uscate şi gutuile, oamenii spun însă că nu se pot apropia de masa comercianţilor, din cauza preţului: între 6 şi 10 lei kilogramul. „Aş fi luat prune uscate, dar sunt prea scumpe. O să mă rezum la fasole, praz şi ceapă“, ne-a spus Maria Mălin, pensionară. Un alt cumpărător, Ninel Florescu, de profesie tinichigiu auto, ne-a declarat că preferă să cumpere produse de post din magazine. De această perioadă profită şi marile lanţuri de magazine care oferă fel de fel de produse, aproape identice la gust cu cele de dulce. Toate din soia, acestea au preţuri mai accesibile.
Reprezentanţii bisericii spun că postul adevărat înseamnă purificarea sufletului, nu doar substituirea mâncării.