Situaţia ca trenul de aterizare să nu se deschidă se întâmplă o dată la un milion de cazuri,spun profesorii de pilotaj de la cea mai importantă şcoală privată de profil din regiune. Iurie Oleacov, unul dintre piloţii eroi de la Timişoara învaţă „Gestionarea resurselor echipajului”. Iurie Oleacov participă de o lună şi jumătate la cursul „Gestionarea resurselor echipajului”, de la şcoala de piloţi Carpatair, de la Timişoara. Pilotul a fost nevoit să pună în practică materia învăţată.
„E doar o coincidenţă că el participă la aceste cursuri. Cert este că şi-a făcut foarte bine treaba. Nu am avut nicio emoţie. Ştiam că dacă se ajunge la asta nu există alternativă. Nu ai cum să faci reparaţii în aer şi nici pe pasageri nu poţi să-i paraşutezi din avion”, a declarat Dan Andrei, directorul şcolii de pilotaj Carpatair.
Sunt pregătiţi pentru situaţii mult mai grele
Profesorii susţin că piloţii sunt pregătiţi să facă faţă situaţiilor mult mai grave decât incidentul care a avut loc duminică. „O situaţie de acest gen apare poate o dată la un milion de cazuri. Sunt atât de rare încât nu intra nici la trainguri. Piloţii rezolvă problema din experienţă.
Dacă ştii să evaluezi riscurile totul este sub control”, a spus Dan Andrei, directorul şcolii de piloţi. Acesta a dezvăluit că piloţii învaţă din greşelile altora, care raportează orice eroare umană sau tehnică, voluntar, fără să dea nume. „Din greşeli se învaţă. În aviaţie există cultură preventivă. Sunt doar două cazuri când piloţii sunt trimişi la procuror: neglijenţa clară sau intenţie”, a mai spus Andrei.
De pe elicopter, pe avion
Patru piloţi tineri din Republica Moldova îşi dau examenele în aceste zile pentru a absolvi prima serie a şcolii. Piloţi cu experienţă pe elicoptere (cu misiuni în Afganistan, Irak, Sahara), vor să treacă pe avioan