Confruntat cu scăderea încasărilor la buget din cauza crizei, Guvernul a găsit o soluţie care va lovi tot în populaţia cea mai săracă: majorarea accizelor la băuturi şi tutun. Accizele la ţigări vor creşte, în 2009, cu 14 euro la mia de ţigarete. Majorările vor avea loc în două trepte, 7 euro de la 1 aprilie şi 7 euro de la 1 septembrie. Creşterea este de 31%, raportată la nivelul actual al accizei minime, care a fost stabilit în decembrie la 44,64 de euro pe mia de ţig
Confruntat cu scăderea încasărilor la buget din cauza crizei, Guvernul a găsit o soluţie care va lovi tot în populaţia cea mai săracă: majorarea accizelor la băuturi şi tutun.
Accizele la ţigări vor creşte, în 2009, cu 14 euro la mia de ţigarete. Majorările vor avea loc în două trepte, 7 euro de la 1 aprilie şi 7 euro de la 1 septembrie. Creşterea este de 31%, raportată la nivelul actual al accizei minime, care a fost stabilit în decembrie la 44,64 de euro pe mia de ţigarete. La pachet cu accizele la ţigări se vor majora şi taxele la alcool - cu 11 euro pe hectolitru la produsele alcoolice fermentate şi sigilate şi 13,96 euro pe hectolitru la restul băuturilor alcoolice. Scopul urmărit de Guvern prin majorarea accizelor a fost să-şi rotunjească veniturile la buget – afectate de criza economică. Suma pe care mizează statul este de 700 de milioane de lei (0,12% din PIB), potrivit raportului la Legea bugetului.
Însă efectele negative pe care reprezentanţii Guvernului nu le-au luat în calcul sunt expansiunea pieţei negre, creşterea inflaţiei şi sărăcirea populaţiei.
Mai ieftin la negru
În privinţa primului efect, reprezentanţii a două dintre cele mai mari companii producătorare de tutun, BAT şi JTI, au avertizat că, în condiţiile în care creşterea preţurilor ţigărilor nu are corespondent în creşterea puterii de cumpărare, piaţa neagră poate exploda, ajungând la 30% din tota