Surse guvernamentale indica faptul ca in randul ministrilor exista retineri fata de intentia anuntata de primul-ministru, insa pana la urma aceasta va fi dusa la capat dintr-un motiv simplu: nu mai sunt bani pentru mentinerea unor structuri extrem de stufoase.
Guvernul va desfiinta astazi (cand se va discuta si de restructurare) prin ordonanta de urgenta Cancelaria primului-ministru, insa "grosul" institutiilor care deseori isi dubleaza atributiile sau despre a caror activitate se stiu putine lucruri se afla la ministere.
De pilda, Ministerul Economiei are in coordonare si in subordonare 12 agentii, dar pe deasupra mai are sub autoritatea sa 67 de institutii, regii si societati. Ministrul de resort Adriean Videanu a nuntat ca are un plan pentru comasarea unor agentii, dar nu a prezentat nimic concret pana acum.
Premierul Emil Boc, care a fost un critic constant al modului de functionare al aparatului administrativ in ultimii ani, a anuntat ca reorganizarea Guvernului si reorganizarea acelor institutii ale caror activitati se suprapun este una din prioritatile mandatului sau.
De altfel, la inceputul acestei saptamani coalitia PD-L-PSD a cerut ministrilor sa prezinte un plan de restructurare a agentiilor pe care le au in subordine, unele dintre acestea avand activitati care se suprapun, cum este cazul agentiilor care se ocupa de resursele minerale (una este in subordinea directa a premierului si alta la Ministerul Economiei).
Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan crede ca aceste suprapuneri vor fi eliminate odata cu reorganizarea aparatului administrativ central.
"Petrecerea s-a incheiat in Romania. Nu mai e crestere economica. Acum e criza si multe din aceste suprapuneri si cheltuieli vor fi eliminate. Trebuie pusa ordine in aceasta risipa a banului public", spune liderul PD-L.
Multe din aceste agentii si structuri au fost