Deputaţii au aprobat cererea de urmărire penală în cazul lui Adrian Năstase, cu 158 de voturi "pentru" şi 128 "împotrivă", din 288 de voturi exprimate, două fiind anulate. Sursa: Codrin Prisecaru "A fost întrunită majoritatea votului cerută de Constituţie şi Regulament, aşadar Camera Deputaţilor adoptă cereare de urmărire penală a fostului premier", a fost anunţul Camerei inferioare a Parlamentului. Adrian Năstase, fost prim-ministru, este acuzat de fapte de corupţie în dosarele Mătuşa Tamara şi Zambaccian II.
Anul trecut, pe 13 august, Adrian Năstase a fost salvat de colegi în cazul unui alt dosar de corupţie. Decizia de astăzi a Parlamentului încearcă să îmbuneze Raportul pe Justiţie din vară, al Comisiei Europene. Principala observaţie a CE, în raportul intermediar din 12 februarie, cu privire la Justiţia din România, este faptul că unele investigaţii în cazuri de mare corupţie sunt blocate de Parlament.
De asemenea, raportul precizează că Legislativul "trebuie să permită investigarea tuturor cazurilor de acest gen (de mare corupţie - n.r.) de către autorităţile judiciare", se mai arată în raport, referindu-se indirect şi la dosarele lui Adrian Năstase.
În aceaşi zi, Roberta Anastase, democrat-liberala din fruntea Camerei Deputaţilor, a avut o reacţie rapidă cu privire la raport, anunţând Biorul Permanent al Camerei va da liber pentru urmărirea penală la lui Adrian Năstase.
REACŢII
Roberta Anastase (PDL): "Este un pas important pentru credibilizarea instituţiei Parlamentului. Dosarele pleaca în justiţie şi sper ca ele să aibă parte de o justiţie dreaptă".
Eugen Nicolăescu (PNL): "Noi am fost 38 în sală. Cred că facem parte dintre cei 158 care au votat pentru. Ne-am aliat cu o idee, cu un principiu anunţat de la tribuna Parlamentului că, în orice situaţie în care vom putea ajuta J