În magazine au apărut sacoşe care poartă inscripţia „bio“, dar care în realitate reprezintă un pericol pentru mediu. Specialiştii arată că unele pungi vândute drept „biodegradabile“ sunt mai nocive decât pungile clasice. Piaţa este invadată de pungi care conţin aditivi cu elemente cancerigene, mutagene şi care se acumulează în organism, susţin organizaţiile de mediu “Agent Green” şi “Salvaţi Delta” care citează rezultatele testelor făcute de Asociaţia “European
Bioplastics”.
Potrivit acestora, multe sacoşe vândute drept biodegradabile sunt mai dăunătoare decât plasticul obişnuit, din cauza metalelor grele din aditivi.
„Aceste sacoşe sunt imprimate cu texte publicitare înşelătoare, precum „biodegradabile” sau „oxobiodegradabile”, arată cele două organizaţii de mediu. Pungile oxodegradabile sunt realizate, de fapt, tot din plastic convenţional, în proporţie de 98%, restul de 2% reprezentând cantitatea de aditiv care ajută la o degradare mai rapidă a materialului. În realitate, ele nu sunt ecologice, potrivit normativei europeane EN 13432, care stabileşte standardele pentru materialele biodegradabile, dar sunt scutite de ecotaxă.
„Peste 100.000 de animale mor anual din cauza plasticului aruncat în natură. Delta arată uneori de parcă în ea se varsă nu fluviul Dunărea, ci un râu de peturi şi pungi de plastic”, a spus directorul “Salvaţi Delta”, Costel Popa.
Pungile bio trebuie certificate
Pentru a fi siguri că sacoşele achiziţionate din magazine sunt biodegradabile, cumpărătorii trebuie să verifice existenţa unei sigle care să menţioneze acest lucru. În România, singura unitate care poate certifica biodegradabilitatea unei pungi este filiala institutului belgian de testare Vinçotte. În prezent, nu există niciun laborator românesc acreditat la nivel european, care să poată evalua gradul de biod