» Piata din Romania este invadata de sacose din polietilena (PE) cu aditivi care contin metale grele cu efect carcinogen, mutagen si bioacumulativ (CMB). Reprezentantii Agent Green si cei ai Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta" au constatat ca aceste pungi se gasesc nu numai in supermarketuri sau hypermarketuri, ci sunt predominante si in patiserii, covrigarii, benzinarii etc.
Conform evaluarilor Asociatiei "European Bioplastics", care sprijina introducerea materialelor biodegradabile pe piata, materialele oxodegradabile contin compusi metalici catalogati drept substante periculoase conform Directivei Europene 67/548/EEC (de exemplu, cobalt). Acesti aditivi folositi la realizarea pungilor din magazine pot avea efecte negative asupra a tot ceea ce inseamna fiinta vie. In plina discutie despre Eco Taxa introdusa pe 1 ianuarie 2009, majoritatea sacoselor oferite cumparatorilor nu reprezinta solutia pentru un mediu mai curat. Sacosele oxodegradabile contin aditivi care declanseaza dezintegrarea plasticului in fragmente mai mici, care vor continua sa reziste in mediu si in care se gasesc in continuare metale grele cu efecte CMB. Pana in prezent, nici un material oxodegradabil nu a indeplinit standardele de biodegradabilitate si de compostabilitate conform EN 13432.
S-a demonstrat prin studii de caz ca materialele oxodegradabile se pot fragmenta in particule foarte mici dupa expunerea la raze ultraviolete sau la caldura uscata. In orice caz, dupa fragmentare, PE este rezistent la biodegradare si procesul de degradare este lent. Astfel, potentialul de a persista in mediu si de bioacumulare a metalelor grele si a fragmentelor de PE in organisme este ridicat. Astfel, materialele oxodegradabile sunt aproape similare plasticului conventional care ameninta mediul inconjurator, efectele persistand sute de ani.
"Trebuie sa reducem impactul asupra